Maskin och teknik

Populära inventarier inom verkstad och företag.

En smådelstvätt används till att rengöra mindre mekaniska delar.
Den fungerar på det sättet att rengöringsvätska sprutas ut genom munstycken som är riktade mot delarna.
Metoden fungerar för det mesta väldigt bra för sig själv men man bör alltid kontrollera delarna och borsta av dem för att få av det sista.
Effektivt mot oljiga delar där det har under tid byggts upp hårda lager.
Vätskan som används är ofta någon form av avfettningsmedel som cirkuleras och som kan användas många gånger om så länge den filtreras.
Smådelstvättar finns i flera olika storlekar och det finns både större och mindre som motsvarar behovet som man har.

Ringnyckelsats är något som finns i dom allra flesta verkstäder och i välsorterade hobbygarage, multiverktyg i all ära som en skiftnyckel men i dom allra flesta fallen föredrar man en klassisk ringnyckel eller blocknyckel till sitt arbete. Ringnycklar finns i olika utföranden där det finns fasta ringnycklar, öppna ringnycklar och ringspärrnycklar.
En öppen ringnyckel är användbart till att spänna nipplar eller andra kransar runt rör där man vill ha ett bra grepp runt om för att förhindra att man skadar godset.
Bromsrör till bilar är en vanlig sak man har öppna ringnycklar till, även hydrauliska kopplingar kan man med fördel spänna med öppna ringnycklar.

MIGsvetsar använder man till att sammanfoga två bitar av metall till ett större stycke, det finns många olika användningsområden där en svets är bra till hands.
Att svetsa med MIG är något man helst gör inomhus eftersom den skyddande gasen som omger svetsfogen är vindkänslig och blåses lätt bort.
Vill man kunna svetsa med MIG utomhus så går det om man byter ut tråden till en rörtråd som är fylld med flussmedel som skyddar fogen, dessa svetsfogar är svårare att få snygga och det blir en hel del kladd att torka bort efteråt.

Mutterdragare tryckluft är ett måste på verkstäder som ofta spänner eller lossar på lite kraftigare bultar och muttrar.
Man ser ofta dessa verktyg på däckverkstäder där man hör det väl förknippade ljudet från dessa.
Varför man vill använda sig utav tryckluft är så pass enkelt att dessa maskiner arbetar snabbare och kan användas kontinuerligt då tryckluften kyler ner mutterdragaren.
Hög hastighet och styrka när man behöver det förutsatt att man har en tillräckligt stor kompressor som hinner med arbetsbelastningen.
Det man betalar extra med att använda sig av luft till verktyg vinner man i hållbarhet och kontinuitet.

Arbetar man med fordon så är det alltid bra att ha en pålitlig luftpåfyllare med antingen en digital eller analog manometer.
Fördelen med en digital manometer är att den visar tydligt vilket lufttryck det är i däcket vilket minskar risken för felläsningar.
En digital display är även upplyst vilket är en fördel på den mörkare delen av året där man ibland står utomhus med den långa luftslangen uppdragen och man ska pumpa upp ett däck.
Med en digital luftpåfyllare så slipper man stå med ficklampan i munnen för att se på en analog mätare fler gånger.

Ibland så har man behov att ta med sig tryckluft ut och då finns det en del olika sorters 12V kompressor som man kan ta med sig i sitt fordon.
Eftersom man alltid som standard har ett så kallat cigguttag i bilen så är det inga problem att använda sig av kompressorn.
Om man använder kompressor ofta så monterar man gärna fast den och kopplar den direkt till ett batteri i bilen som laddas upp när man har motorn igång.
Tryckluft kan användas till mer än bara att pumpa upp däck på fordon utan även till andra diverse luftdrivna verktyg som kan visa sig att vara användbara vid arbete utomhus.